سیستم حرارتی و تهویه گلخانه

سیستم حرارتی و تهویه گلخانه

از ضروریات هر گلخانه وجود دستگاه‌های حرارتی برای گرم کردن فضا می‌باشد. استفاده از این دستگاه‌ها با توجه به شرایط مختلف اقلیمی و با توجه به متوسط دمای سال و خصوصا ایام سرد سال و همچنین توان اقتصادی صاحب طرح تعیین می‌شود.

سیستم حرارتی در گلخانه سنتی

سیستم حرارتی گلخانه سنتی
بخاری سیستم حرارتی گلخانه سنتی

در گلخانه‌های سنتی از بخاری جهت گرم کردن استفاده می‌شود که کارایی چندانی ندارد. در این نوع سیستم حرارتی برای بهره‌گیری بیشتر از حرارت تولید شده می‌باید مسیر دودکش را طولانی نمود.

در صورتی که آبیاری گلخانه به صورت جوی و پشته‌ای باشد رطوبت فضای گلخانه بالا می‌رود و این خود موجب بروز مشکلاتی همچون ریزش چکه‌های سقفی روی بوته و بروز بیماری‌های مختلف خواهد شد.

با انجام عمل تهویه به کاهش رطوبت گلخانه کمک کرده و رطوبت نسبی را روی ۷۰ درصد تنظیم کنید.

در فصل گرم هم از پنجره جانبی و هم از پنجره سقفی استفاده شود، چرا که به گردش هوا و خنک شدن هوای گلخانه کمک می‌کند.

تهویه مناسب باعث می‌شود طول دوره‌ی بهره‌برداری اضافه شود.

در روزهای ابری سرد و بارانی باز کردن پنجره‌ها را به حداقل برسانید.

سیستم دمنده حرارتی

استفاده از سیستم دمنده حرارتی در گلخانه‌های صیفی و سبزی امری رایج گردیده که کارایی نسبتا خوبی دارند. این سیستم از یک یا دو محفظه‌ی تنوره‌ای شکل ایجاد شده که توسط مشعل گاز‌سوز و یا گازوئیل سوز گرم می‌شود. هوای گرم‌شده‌ی جدار این تنوره‌ها توسط فن به داخل گلخانه دمیده می‌شود. این هوای گرم را می‌توان با کانال‌های پلاستیکی منفذدار به تمام طول گلخانه منتقل نمود.

 نصب فن‌های دمنده و مکنده بر دیوار ورودی گلخانه می‌تواند به عمل تهویه کمک نماید. در فصل سرد سعی شود از پنجره‌های سقفی جهت تهویه استفاده شود چرا که در صورت استفاده از پنجره‌ی جانبی هوای سرد وارد گلخانه شده و به گیاه شوک وارد می‌شود.

کانال پلاستیکی پخش کننده‌ی حرارت در سطح پایین گلخانه نصب می‌شود چرا که هوای گرم به بالا صعود می‌کند. 

منفذ‌های پخش هوای گرم موجود روی تونل پلاستیکی، در قسمت نزدیک به کوره‌ی حرارتی کوچک و به تدریج که به انتهای واحد می‌رسد منفذ‌ها بزرگتر می‌شود.

خطر مونوکسید کربن برای گلخانه

به ازاء هر هزار متر مربع گلخانه ۳ واحد دستگاه گرماساز استفاده می‌شود. باید دقت شود تا از دستگاه حرارتی گاز منواکسید کربن به داخل گلخانه نفوذ نکند چرا که آسیب جدی به بوته‌ها وارد می‌کند.  وجود گاز کربنیک کافی باعث افزایش تولید می‌شود. میزان گاز کربنیک موجود در هوا ۰۳/۰درصد یا ۳۰۰ پی‌پی‌ام می‌باشد. اگر این میزان به ۱ تا ۵/۱ در هزار افزایش یابد باعث زودرسی و بالا رفتن میزان تولید خواهد شد.

سیستم حرارتی و تهویه گلخانه
سیستم حرارتی درگلخانه

استفاده از سیستم حرارتی

 

در طراحی روشن و خاموش شدن سیستم حرارتی به طور اتوماتیک از ترموستات الکتریکی استفاده می‌شود. دمای مورد نظر را روی ترموستات تنظیم نموده تا به صورت خودکار فرمان‌های لازم داده شود.

در طراحی مدارفرمان‌دهنده دمنده‌ی حرارتی باید توجه داشت که ابتدا مشعل روشن شود و پس از چند دقیقه که تنوره را گرم نمود فن روشن گردد تا در بدو امر هوای سرد وارد سالن نشود. در زمان اختتام کار دمنده‌ها باید ابتدا مشعل از کار بیفتد و پس از چند دقیقه فن خاموش شود تا کوره به آرامی خنک گردد. 

بایک برقکار ماهر جهت طراحی سیستم برقی دستگاه‌های حرارتی مشورت نمایید و از ابزاری همچون تایمر، کنتاکتور، بی‌متال و … در طراحی‌تان استفاده نماید.

مخزن سوخت گازوئیل حتی‌المقدور در فضای باز نگهداری نشود، چرا که خطر یخ‌زدگی در شب‌های سرد زمستان وجود دارد. به مخزن گازوئیل مقداری الکل اضافه کنی تا از یخ زدگی جلوگیری کند. پوشاندن مخزن سوخت با پشم شیشه و مواد عایق می‌تواند تا حدودی مخزن را گرم نگه دارد.

سیستم تهویه

از مهمترین تجهیزات گلخانه سیستم تهویه‌ی آن است که باید به طور جدی و دقیق مورد توجه قرار گیرد. عمل تهویه به ۳ منظور مهم انجام می‌شود.

الف) خنک کردن گلخانه

ب) تنظیم رطوبت نسبی گلخانه

ج) تامین گاز کربنیک

دمای رشد هر گیاه را بدانید و با انجام عمل تهویه سعی کنید دما از آن حد بالاتر نرود. برای مثال دمای رشد گیاه خیار در روز ۲۵ درجه می‌باشد. افزایش دما به رشد بوته لطمه وارد می‌سازد و در صورت افزایش دما تا ۳۵ درجه و بیش از آن رشد متوقف می‌گردد و شرایط ظهور بیماری از جمله سفیدک دروغی و آفاتی همچون کنه مهیا می‌شود.

گلتوس؛ مجله تخصصی گل و گیاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا