آموزش کامل نحوه پرورش خیار گلخانه ای

آموزش کامل نحویه پرورش خیار گلخانه‌ای

برای احداث یک گلخانه و پرورش خیار گلخانه ای لازم است نکاتی از قبیل؛ زمان کشت خیار، نحوه و زمان آبیاری، کود مناسب و شرایط گلخانه را بدانید. لذا ما سعی کردیم در این مقاله تمام نکات لازم برای پرورش خیار گلخانه ای را برای شما ذکر کنیم. با گلتوس همراه باشید.

آشنایی با میوه خیار

خیار به نام علمی: Cucumis sativus

از خانواده: Cucurbitaceae است.

گیاهی است یک پایه و گل‌های نر و ماده روی یک بوته تشکیل می‌شوند اما ارقام هیبرید که جهت کشت در گلخانه می‌باشد همگی تولید گل ماده می‌کنند که برای تشکیل میوه نیاز به گرده افشانی ندارند.

زمان متوسط جوانه زدن بذر در خاک ۳ تا۴ روز و طول دوره رشد تا میوه‌دهی پس از نشاء بوته در زمین ۳۰ تا ۴۰ روز می‌باشد. ارقام پارتنوکارپیک(ماده‌زا) از زودرسی، عملکرد بالا و مقاومت به برخی بیماریها برخوردارند.

میزان برداشت در ایران با توجه به فصل کاشت بین ۱۲ تا ۳۰ کیلو گرم در هر متر مربع متغیر می‌باشد.

آبیاری خیار گلخانه ای

آبیاری بوته خیار گلخانه‌ای
آبیاری بوته خیار گلخانه‌ای

گیاهان گلخانه‌ای از نوع سبزی و صیفی‌جات نیاز آبی بالایی دارند. به عنوان مثال برای ۱۰۰۰ متر مربع خیار در یک دوره‌ی کامل کاشت و برداشت حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ متر مکعب آب نیاز است که البته بیشتر آب مصرفی در فصول گرم و خشک می‌باشد.

فواصل و مقادیر آبیاری به نوع خاک، سیستم ریشه بندی گیاه، عمق نفوذ ریشه، شرایط اقلیمی و محیط رشد گیاه بستگی دارد.

 در خاک‌های هوموسی و سنگین فواصل آبیاری را زیاد نموده و در خاک‌های سبک و شنی دفعات آبیاری را افزایش دهید.

ویژگی‌های شیمیایی آب مناسب برای آبیاری

 آب مصرفی باید  EC یا هدایت الکتریکی پایینی داشته باشد. به همین خاطر در بدو امر جهت انتخاب محل گلخانه باید به کیفیت منبع آب نیز توجه داشت. سعی شود از منابع آبی با  ECبالاتر از ۲ استفاده نشود، چرا که افزایش EC میزان محصول کاهش می‌یابد.     تمجع کلرور‌ها و یا مشترکا با سایر نمک‌ها در آب می‌تواند سبب خسارت به گیاهان خصوصاً خیار شود، زیرا خیار نسبت به کلرورها حساس می‌باشد و احتمالاً بدون این که بوته علائمی ظاهر کند کاهش تولید خواهد داشت لذا توصیه می‌شود میزان کلرورهای موجود در آب بیش از ۱۰۰ میلی گرم در لیتر نباشد.

دمای مناسب برای آبیاری

دمای مطلوب آب زمان آبیاری بین ۱۵ تا ۲۰ درجه باشد، چرا که دمای پایین آب باعث وارد آمد شوک به گیاه و همچنین بروز برخی بیماری‌ها می‌شود. آبیاری نباید در ساعات گرم روز انجام شودو  خاک باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد تا آب اضافی را عبور دهد، چرا که ایستابی آب باعث آسیب رساندن به ریشه می‌شود.

رطوبت مناسب برای آبیاری

رطوبت باید به مقدار نیاز و تدریجی وارد خاک شود.

رطوبت زیاد از حد در گلخانه عواقب زیر را در پی خواهد داشت:

الف) تسریع رشد اسپور قارچ و بروز بیمار‌های قارچی.

ب) کاهش تبخیر برگ و در نتیجه کاهش جذب مواد غذایی محلول توسط ریشه می‌شود.

ج) جمع شدن قطرات آب زیر پوشش پلاستیک که مانع تابش کامل نور خورشید می‌شود.

در فصول سرد که نیاز گیاه به آب کاهش می‌یابد طولانی نمودن دوره آبیاری ضروری است.

در زمستان با بالا بردن دما تا ۲۸ درجه و باز نگهداشتن برخی منافذ، میزان رطوبت اضافی را کاهش دهید. در رطوبت پایین میزا ن تولید کاهش می‌باد.

 رطوبت نسبی مورد نیاز و ایده‌آل برای محصولات مختلف از جمله خیار بالاخص در زمان تولید ۷۰ درصد است. در اثر کاهش رطوبت و افزایش دما برخی آفات از جمله کنه‌ها طغیان خواهند نمود.

مطلب پیشنهادی:

زمان و نحوه آبیاری گیاهان

به عنوان فرمول کلی میزان آبیاری مصرف آب به ازاء هر بوته‌ی خیار تا قبل رسیدن به ارتفاع داربست یک الی دو لیتر در روز و به تدریج این میزان به ۳ الی ۴ لیتر بسته به فصل کشت و دمای محیط افزایش می‌یابد.

خشکی دادن به بوته خیار در زمان ۴ برگی برای مدت ۲تا۳ هفته و همچنین هرس شاخه‌های فرعی و گل‌ها تا ارتفاع ۳۰ سانتی متری زمین در رشد ریشه و بوته تاثیر زیادی دارد.

خیار گلخانه‌ای
خیار گلخانه‌ای

دو روش متداول آبیاری گلخانه‌ها آبیاری به سبک جوی و پشته‌ای( سبک کشت‌های باز) و آبیاری تحت فشار(سیستم قطره‌ای) می‌باشد.

در مباحث آینده در مورد سیستم آبیاری قطره‌ای و همچنین بستر کشت مناسب توضیح خواهیم داد.

گلتوس؛ مجله تخصصی گل و گیاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا