آبیاری کاکتوسها
آبیاری کاکتوسها
کاکتوسها و گیاهان گوشتی مانند سایر گیاهان نیاز به آب دارند.
لیکن مقدار و نوبت آبیاری آنها به مراتب کمتر از دیگر گیاهان میباشد.
بهترین روش تعیین مقدار آب لازم برای هر گیاه را از راه تجربه به دست میآید.
مقدار آبیاری چقدر باید باشد؟
قانون کلی و عمومی این است که در هر نوبت آبیاری، بسته به حجم خاک گلدان، آبدهی به اندازهای انجام شود، که تمام خاک خیس شده و حتی قطرات اضافی از ته گلدان خارج شود.
مرحله بعدی زمانی است که به نظر خودتان گیاه کاملا تشنه بوده و احتیاج به آبیاری دارد و چون این گیاهان بین دو مرحله آبیاری تمایل به اندکی خشکی خاک دارند، لذا فاصله زمانی دو آبیاری را اندکی بیشتر کنید.
گیاهان در دوران رشد نیاز بیشتری به آب دارند، لیکن در دوران استراحت این نیاز به مراتب کمتراست.
آبیاری و نوع خاک
به منظور جلوگیری از پوسیدگی ریشه از خاکی استفاده کنید که بتواند آب را به راحتی از خود عبور دهد. گلدانهای بزرگ به مدت چند روز آب را در خود نگه میدارند، در حالیکه گلدانهای کوچک در عرض یک روز خشک میشوند. به خاطر داشته باشید که خاک گلدانهای ِگلی سریعتر از گلدانهای پلاستیکی و یا لعابی، خشک میشود و گیاهان در مکانهای خشک و آفتابی و یا در مسیر باد به آب بیشتری نیاز دارند.
باید در دفعات آبیاری میزان آبیاری، کیفیت آبیاری و نمکهای محلول در آب دقت لازم صورت بگیرد.
احتیاجات آبی گیاهان مختلف، متفاوت است و میزان لزوم هر گیاه بستگی به نوع گیاه، سن گیاه، میزان رشد گیاه و درجه حرارت محیط، شدت نور و رطوبت نسبی هوا دارد.
همچنین گردش هوا در منازل به علت وجود منابع حرارتی جهت گرم کردن آپارتمان موجب میشود که تعرق در گیاه و تبخیر در خاک گلدان بیشتر باشد و نیاز به آبیاری بیشتری باشد.
تعیین زمان آب دادن گلدان به آسانی امکانپذیر نیست ولی از روی رنگ خاک و لمس کردن آن میتوان زمان آبیاری را تا حدی مشخص کرد. مثلا وقتی سطح خاک تیره و در اثر تماس انگشتان مرطوب احساس شود، معلوم میشود که در اطراف ریشهها هنوز آب به اندازه کافی وجود دارد و به آبیاری نیاز ندارد.
ولی وقتی سطح خاک خشک و رنگ روشن است باید گلدان را آبیاری کرد. وزن گلدان شاخص دیگری برای تعیین زمان آبیاری میباشد.
نکات پایانی
بطور کلی در بیشتر کاکتوسها پس از هر بار آبیاری باید مدتی سپری شود تا آبیاری بعدی صورت بگیرد، زیرا ریشه کاکتوسها علاوه بر آب به هوا(اکسیژن) نیاز دارند و چنانچه خاک گلدان دائما از آب اشباع باشد ریشهها به زودی در اثرخفگی پوسیده و از بین میروند.
میزان آبی که در هر بار به گلدان میدهیم باید به اندازهای باشد که خاک گلدان را کاملا خیس کند. اگر گلدان دارای زهکشی مناسب باشد، آب اضافی از گلدان خارج میشود و در هیچ گونه مشکلی برای کاکتوس ایجاد نمیکند.
در بیشتر منازل از آب لوله کشی شهری جهت آبدادن استفاده میشود. آب لوله کشی دارای مقادری قابل توجهی فلورید میباشد که برای کاکتوسها مضر است. استفاده مکرر از آب فلوریددار باعث ایجاد لکه روی کاکتوسها و ساکولنتها میشود.
بهتر هست از آب باران، برف، و آب چاه و چشمه استفاده شود. ودر صورت در دسترس نبودن این آبها آب لولهکشی را بجوشانید و سرد شده و هم دمای محیط شود، سپس برای آبیاری استفاده شود.
اسیدتیه خاک را در صورتی که برای گیاه مضر نباشد بین ph=6 تا ph=6/5 ثابت نگهدارید. زیرا در این ph فلوریدها برای گیاه قابل جذب نیستند.