۱-گلخانههای چوبی ارزان ساخته میشوند به طوری که هزینه احداث، حدود یک و چهارم هزینه گلخانههای فلزی میباشد و این یکی از حُسنهای این گلخانه هستش.
۲-به دلیل استفاده از چوبهای کلفت جذب نور کمتری دارند(عیب)
۳-مقاومت آنها در برابر باد کم است (عیب)
۴-تهویه در آنها مشکل صورت میگیرد (عیب)
۵-عمر مفید آنها کم است و هزینه استهلاک سالیانه بالایی دارند(عیب)
۶-گلخانههایی که سقف شیبدار ندارند ممکن است بر اثر بارش برف و باران سنگین فرو بریزند(عیب)
یک نکته قابل تامل: اگر کسی بتواند با رعایت یک سری نکات در زمینه احداث گلخانه چوبی مقاومت آن را در برابر عوامل محیطی خصوصا باد تضمین نماید در چند سال اول بهرهبرداری، میتواند ازسود مناسبی بهرهمند شود.
گلخانه فلزی:
گلخانههای فلزی کمانی شکل که با لوله ساخته میشوند هم به صورت تکدهانه (کوانست) و هم به صورت چنددهانه یا پیوسته(چندقلو) عرضه میشوند. هر کدام از این گلخانهها مزایا و معایبی دارند که به آنها اشاره خواهد شد.
۱-در این گلخانهها فلزی هم با جوشکاری برپا میشوند و هم با استفاده از پیچ و مهره (استفاده از جوشکاری در ایران رواج زیادی دارد لیکن توصیه برعدم به کار بردن جوش میباشد).
۲-با توجه به این که جوشکاری لولههای گالوانیزه مشکل میباشد لذا باید در عملیات جوشکاری دقت نمود (در برخی مناطق ایران گلخانههای جوشی که از جوشکاری مناسب بهره نگرفتهاند در اثر طوفانهای شدید دچار مشکل شده و بعضا از بین رفتهاند).
سازه گلخانه فلزی و مدرن
۳-مرسوم است که اسکلت گلخانه را با آهن گالوانیزه میسازند لیکن در صورت استفاده از آهن سیاه میباید به آن ضد زنگ و رنگ روشن(سفید) زده شود.
۴-ارتفاع گلخانه فلزی بین ۳ تا ۵ متر میباشد لیکن داربستی که بوتهها به آن بسته میشود ۲ متر است.
۵-در گلخانه چندقلو هر دهانه حدود ۸ متر و عرض ۳۰ تا ۴۰ متر طول دارد.
نکات مهندسی را مدنظر بگیرید
۶-جهت احداث گلخانه، طول آن را در امتداد باد شدید منطقه در نظر میگیرند. لیکن برای بهرهبرداری از حداکثر نور خورشید، طول گلخانه را در امتداد شمال – جنوب برپا میکنند.
۷-سعی کنید در احداث گلخانه فاصله بین کمانها کم انتخاب شود تا مقاومت آن بالا رود. در ایران مرسوم است این فاصله بین ۲ تا ۳ متر انتخاب شود.
۸-در محاسبه گلخانه وزن برف در نظر گرفته نمیشود، چرا که در اثر گرمای داخل گلخانه آب میشود.
۹- اگر زمانی برف بر گلخانه بارید و داخل گلخانه کشت نشده بود و یا این که دستگاههای گرمازای داخل گلخانه به کار نیفتاده بودند باید به نحوی با ایجاد گرما به ذوب برف کمک نمود چرا که برف پا بگیرد ممکن است به اسکلت و پوشش آسیب برساند.
۱۰- شیب گلخانه را طوری طراحی کنید تا آب برف و باران به راحتی به پایین منتقل شود.
۱۱-تهویه هوا از پنجرهی سقفی به مراتب بهتر از پنجرههای جانبی صورت میگیرد لذا سعی شود به نصب پنجره در بالاترین قسمت گلخانه مبادرت ورزیده شود.
اسکلت گلخانه اهمیت ویژهای دارد
۱۲- اسکلت گلخانه باید در برابر وزش باد با سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت مقاومت نماید.
۱۳- هر چه سطح گلخانه وسیعتر باشد کنترل درجه حرارت و تهویهی آن مشکلتر است.
۱۴-به کارگیری بادشکن در مسیر باد شدید قبل از واحدهای گلخانه ضروری است.
۱۵- پوشش پلاستیک مورد استفاده در گلخانه میباید مقاوم به اشعه ماوراء بنفش باشد که اصطلاحاً ضد یووی معروف است. این پلاستیکها با رنگ زرد و سبز ارائه میشود لیکن انواع شفاف آن نیز به بازار آمده، هر چند که پس از گذشت یک یا دو فصل همان رنگ زرد یا سبز نیز از بین میرود. این پلاستیک بین ۲ تا ۳ سال عمر میکنند.
۱۶- بهتر است عملیات نصب پلاستیک در روزهای گرم و آفتابی انجام شود. در غیر این صورت باد از درز بین دو لایه نفوذ کرده و ممکن است لایهها را از هم جدا نماید.
۱۷- برخی گلخانهداران از دو لایه پلاستیک برای پوشش گلخانه استفاده میکنند که جنس پلاستیک داخلی ضد مه (آنتی فوگ) میباشد که باعث میشود اثر چکه سقفی از بین برود.
هدف از دو لایه کردن پلاستیک، گرم کردن گلخانه و کاهش هزینه سوخت میباشد،ولی ممکنه استفاده از پوشش دو جداره مشکل ساز باشد لذا پوشش داخلی میباید از نوع متحرک انتخاب شود تا در روز جمع شده و در شب(یا در مواقع سرد) مستقر گردد.