کودهای مناسب برای رشد گیاهان

کودهای مناسب برای رشد گیاهان

گیاهان برای رشد بهتر و تداوم سلامتی خود به مواد غذایی کافی و کود نیاز دارند که بیشتر آن را از خاک می‌گیرند اما اگر خاک مواد غذایی کافی را در اختیار گیاه نگذارد وظیفه شما باغدار است که قدم پیش بگذارید و از کود (که اصطلاحاً به آن غذای گیاه گفته می‌شود) برای تکمیل مواد غذایی گیاه استفاده کنید.

مالچ‌ها؛ کود مناسب

مالچ لایه‌ای از مواد آلی است که در سطح خاک قرار می‌دهند تا مانند یک پوشش عایق عمل کرده و از خشک شدن خاک در برابر نور خورشید و باد جلوگیری کند. همچنین باعث می‌شود که دیگر شما مجبور نباشید بطور مرتب زمین را آبیاری کنید و نیز جلوی سفت شدن سطح خاک را پس از آبیاری می‌گیرد و باعث می‌شود که خاک زیر بیشتر قابلیت نفوذپذیری آب را داشته باشد.

مزیت دیگر مالچ این است که مواد تشکیل دهنده آن، آهسته و به طور مستمر در اثر تماس با خاک تجزیه می‌شود.

ویژگی مالچ مناسب به عنوان کود

یک مالچ خوب نباید آن چنان سفت و محکم باشد که مانع از نفوذ آب به درون خود شود و هم چنین نباید آنقدر سست و سبک باشد که باد آن را به اطراف پراکنده سازد. همچنین باید ظاهری خوب و قیمتی مناسب داشته باشد.

کودهای حیوانی(به صورت خشک و کاملا پوسیده شده ) و کمپوست، مالچ‌های بسیار خوبی را می‌سازند.

گیاهان یک ساله و چند ساله تازه کاشته شده برای این که سالم ومقاوم بمانند و به سن بلوغ برسند، احتیاج به برنامه غذایی منظم و متعدلی دارند. آن‌ها به سه مواد غذایی ازت، فسفر و پتاسیم به مقدار زیاد نیاز دارند.

کود خشک
کود خشک

ازت

باعث رشد سریع گیاه خصوصا برگ‌ها و ساقه‌هایش می‌شود. ازت از تجزیه مواد آلی به دست آید. با این وجود مقدار آن در طبیعت کم است. ضمناً، این نوع ازت به آسانی از خاک شسته می‌شود. بنابراین درک این مطلب آسان است که چرا ازت ماده غذایی است که باغداران  از هر چیز دیگری بیشترباید در اختیار گیاهان قرار دهند.

فسفر

رشد گیاه را تنظیم می‌کند و باعث ترغیب در گسترش و رشد ریشه‌های اولیه شده و در نتیجه باعث جذب مواد غذایی می‌شود. هم‌چنین سبب گلدهی و تولید دانه می‌شود. فسفر غالبا به میزان کافی در خاک وجود دارد. با این وجود ممکن است در خاک‌های اسیدی به دلیل واکنش شیمیایی ناشی از اسیدیته خاک، فسفر در دسترس ریشه گیاه قرار نگیرد. اما با افزایش PH خاک، می‌تواند فسفر کافی را در اختیار گیاهان شما قرار دهد.

باشسته شدن خاک فسفر آن جدا نمی‌شود. در عوض به آرامی اما به طور مداوم به شکل ترکیباتی خاص وارد محلول خاک می‌شود، جایی که ریشه‌ها می‌توانند آنرا جذب نمایند. بدلیل قابلیت حل شدن اندک آن و این واقعیت که فسفر باید به صورت ترکیبات محلول در دسترس ریشه‌ها قرار گیرد، کودهای فسفر را قبل از کاشت به خاک می‌افزایند تا موثر بوده و نتیجه بسیار مطلوبی را بدهند. با این وجود، در مورد گیاهانی چند ساله‌ای که کاملا در خاک مستقر شده‌اند، شما چاره‌ای ندارید جز این که ترکیبات فسفر را به سطح خاک بیافزائید.                                                

پتاسیم

کود کامل

 

 

در تولید گلوکز و نشاسته و تولید سلولزی که باعث استحکام بافت‌های گیاه می‌شود، نقش دارد. پتاس یکی از ترکیباتی است که معمولا از طریق آن، پتاسیم در دسترس گیاهان قرار می‌گیرد. حتی اگر پتاسیم حاصل از پتاس بسیار قابل حل باشد اما ریشه نمی‌تواند از طریق محلول خاک آنرا جذب کند. در عوض قسمتی از پتاس قابل حل که به شکل کود به خاک داده می‌شود به بخش کوچکی از ذخیره زیاد پتاسیم خاک می‌پیوندد که به این بخش کوچک، پتاسیم قابل تبادل گویند. ریشه‌ها نه از طریق جذب محلول خاک بلکه در اثر تماس مستقیم با ذرات رس و ترکیبات آلی، این پتاسیم قابل تبادل را جذب می‌کنند. شما می‌توانید قبل از کاشت گیاه، کود خشک را به همراه پتاسیم به خاک بیفزائید و پس از کاشت گیاه می‌توانید از پتاسیم محلول در کود مایع استفاده کنید.

این ۳ ماده غذایی اصلی، هنگامی که با یک کود تجاری ترکیب شود، کود کاملی را تشکیل می‌دهند.

شما معمولا درصد هر یک از این مواد غذایی را بر روی برچسب بسته‌های کود به صورت نوشته شده، می‌یابید که با اعدادی نظیر ۵-۱۰-۵ بیان شده‌انده. این بدین معنی است که کود شما حاوی ۵ درصد ازت، ۱۰ درصد فسفر و ۵ درصد پتاسیم است و همیشه این اعداد نشان دهنده ترتیب مواد غذایی می‌باشد.

گلتوس؛ مجله تخصصی گل و گیاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا