بهعنوان یک گیاه رونده یا یک گیاه رونده معطر و حتی بهعنوان یک بوته با گلهای رنگی.
یاس امین الدوله تابستانی یکی از انواع بسیار جذاب یاس میباشد، که بسیار رونده و مقاوم میباشد و تا ارتفاع ۶ تا ۹ متر بلند میشود.
این گیاه تیغ ندارد، بههمین دلیل برای مرتب کردن آن بر روی سطوحی چون دیوارها و طاقها، مشکلی نخواهید داشت. در غیر اینصورت میتوانید آنرا به شکل یک بوته در بیاورید.
چرا اسم این گیاه پیچ امین الدوله است؟
جالبه بدونید که این گیاه منتسب به علیخان امینالدوله، صدر اعظم مظفرالدین شاه قاجار است که گفته شده است اولین بار این گیاه را در ایران و در باغ امینالدوله کاشته بوده.
پیچ امین الدوله دارای گل هایی بسیار معطر است که در هنگام باز شدن به رنگ سفید است و کم کم به رنگ زرد متمایل میشود و دارای طعم شیرینی در انتهای گل می باشد.
در کدام مناطق میشود کاشت؟
پیچ امینالدوله رو میشود برای مناطقی که هوای خنک و گرم دارند کاشت، اگر مناطقی هستید که زمستانی سختی داره نگران نباشید. می توانید گیاه رو بکارید ولی این گیاه برای مناطقی که آب و هوای حارای دارند مناسب نیست.
انواع پیچ امین الدوله:
۱ ـ پیچ امین الدوله پریکلی منیوم L.periclymenium:
عطری بسیار دلپذیر دارد. گلهای لوله ای شکل گلدسته ای به رنگهای سفید، کرم و ارغوانی ملایم تمام گیاه را می پوشاند. شکفتگی گلهایش از اواسط خرداد تا شهریور ماه است.
۲ ـ پیچ امین الدوله بلژیکا L.belgica:
شکفتگی گلهایش زودرس میباشد. گلبرگها به رنگهای گوناگون مشاهده میشوند و بخصوص قسمت خارجی گلبرگها تیره تر است.
۳ ـ پیچ امین الدوله سرو تینا Serotina:
گلهایش به کندی وآرام صورت میگیرد. از ارقام دیگر این گیاه نوعی دورَگِه وجود دارد که گلهای زرد پرتقالی و برگهای دائمی دارد.
گلهای این گونه بخصوص بدون عطر و دارای دوام طولانی است و ازتیرماه تا آذرماه ادامه دارد.
دو رَگِه دیگری از این درختچه وجود دارد که دارای گلهای زرد ارغوانی بوده و فقط درتابستان گل میدهد.
۴ ـ پیچ امین الدوله چینی L.chinensis:
دارای گلهای صورتی و برگهای ارغوانی است و تضاد بین این دو رنگ حالت عجیبی بوجود می آورند.
۵ ـ پیچ امین الدوله ژاپونی L.japonica:
این گونه از انواع مقاوم و نیرومند است . از اردیبهشت ماه تا هنگام یخبندان غرق درگلهای سفید میباشد. در اواخر دوران گلدهی گلبرگهایش به رنگ زرد و یا کِرِم در میآیند و تا کنون دو رقم ژاپنی آن مشاهده شده است.
۶ ـ پیچ امین الدوله رتیکولاتا L.Reticulata:
از انواع پاکوتاه بوده در سینه مال و خاکهای شیب دار برای جلوگیری از ریزش خاک و سبز کردن خاک مورد استفاده قرار میگیرد.
تمام انواع این درختچه پیچنده هستند و شاخه ها بدور پایه انتخاب شده پیچیدهاند.
پایه ها اگر به شکل طاق کوچک یا داربست های چوبی کوتاه و بلند انتخاب شوند به تزئین باغچه کمک میکنند.
خواص درمانی پیچ امین الدوله
در داروهای چینی، غنچه های پیچ امینالدوله برای درمان علایم تب مورد استفاده واقع می شود.
غنچه های پیچ امینالدوله سموم بدن را دفع می کند و علایم انواع اسهال را رفع می کند.
برای درمان اسهال در طب چینی، غنچه ها را کمی تفت می دهند و سپس مصرف
می گردد چای این گیاه زخم، ورم چشم، گلو و سینه را برطرف می کند.
چای پیچ امین الدوله سردرد را از بین می برد
دم کرده تهیه شده از برگ های این گیاه که خاصیت ضدعفونی کننده دارد، به عنوان غرغره و دهان شویه برای بهداشت دهان به کار برده می شود
عصاره به دست آمده از این گل، سرفه های مزمن، آسم و اختلالات تنفسی را درمان می کند.
چای این گل با عفونت های مثانه مقابله می کند.
چای آن باکتری هایی را که عفونت های سل، سالمونلا ایجاد می کند از بین می برد.
چای پیچ امین الدوله مجرای تنفسی را باز و حالت تهوع ایجاد شده به علت هپاتیت c را درمان می کند.
روغن آن، حرارت، نفخ و سموم را از خون و کبد دفع می کند.
روغن این گیاه گلودرد، لکه های پوست و جوش های ریز را درمان می کند.
برای از بین بردن خشکی و شکنندگی مو و نرم کردن مو کمی روغن این گل را به شامپو و یا نرم کننده دیگر اضافه کنید.
افزودن چند قطره روغن این گل به آب حمام باعث نشاط می شود.
شرایط نگهداری پیچ امین الدوله- یاس امین الدوله
نور مناسب:
این گیاه نور مستقیم خورشید رو دوست داره و باعث رشد بهتر اون میشه پس محلی با نور زیاد برای کاشت اون انتخاب کنید، اگر میخواهید توی گلدون بکارید و در تراس قرار بدید جایی که بیشترین نور هست قرار بدید.
توجه داشته بشاید که این گیاه میتونه به خوبی در مناطقی که نیمه سایه و سایه هست هم رشد داشته باشه ولی هرچقدر میزان سایه بالا باشه گلدهی به تاخیر خواهد افتاد.
خاک مناسب:
در هر خاکی میتواد رشد خوبی داشته باشه ولی اگر قصد کاشتن در گلدان رو دارید حتما خاکی با زهکشی بالا انتخاب کنید تا تجمع آب در گلدان نداشته باشید.
توجه داشته باشید غنی بودن خاک یکی از شرط های اصلی برای رشد خوب و پر پشت بودن هست.
اگر کود دامی دارید حتما استفاده کنید در غیر این صورت ورمی کمپوست یا کودهای کریستالن برای تغذیه گیاه استفاده کنید.
آبیاری:
این گیاه جزو گیاهانی هست که به آبیاری کم مقاومت نشان میده ولی اگر دوست دارید که گیاه شما گلهای زیبا بده و برگهای پرپشتی داشته باشه حتما سعی کنید هر زمان که خاک گلدان یا باغچه خشک شد بهش آب بدید.
روش های تکثیر :
پیچ امین الدوله را می توان به سه روش: قلمه، کاشت بذر و همچنین خوابانیدن شاخهتکثیر نمود که در زیر به طور کامل همه روشها توضیح داده می شود.
-قلمه پیچ امین الدوله
بیشتر انواع این گیاه را از راه قلمه تکثیر میکنند. این قلمهها بهتر است در تیر ماه که گیاه در پر گلترین وضعیت خود قرار دارد، تهیه شوند. از حرارت ملایم برای تحریک ریشههای قلمهها استفاده کنید، گیاهان جوانتر را بهمحض اینکه ریشه دادند، به محیط خنک منتقل کنید. پیچ امین الدوله، خود را به شیوه خاصی تکثیر میکند، به اینصورت که شاخههای خود را روی سطح زمین گسترده میکند و این شاخهها به مرور زمان ریشه میدهند.
آبیاری:بوته های نورُسته به آبیاری منظم نیاز دارند،اما بوته های جاافتاده برای مدتی کاملاً طولانی خشکی را تحمل می کنند. با این حال، ظهور شاخ و برگ بهتر و گلهای بیشتر نتیجه ی آبیاری عمیق و منظم در هوای گرم و خشک خواهد بود.
-کاشت بذر پیچ امین الدوله
پوسته و گوشته وصل شده به بذر پیچ امین الدوله را کاملا جدا کنید و آنها را در یک دستمال کاغذی بپیچید و اجازه دهید تا به طور کامل به مدت بیست و چهار ساعت خشک شوند, بذر تمیز و خشک شده پیچ امین الدوله را در یک دستمال نم دار یا مرطوب بگذارید, سپس آن را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و درب پلاستیک را محکم ببندید، این کیسه را به مدت زمان دو تا سه ماه با حفظ رطوبت در یخچال نگهداری کنید.
بعد از این مرحله که به مرحله سردسازی معروف می باشد، بستری را که می خواهید بذر را در آن بکارید را با خاک سترون و یا ترکیبی از کود گیاهی و شن باغبانی به نسبت پنجاه پنجاه بپوشانید و مرطوب کنید، هر بذر از این گیاه را به آهستگی در گلدانی جداگانه بکارید و با مخلوط خاک های استریل شده بپوشانید، این گلدانها را در یک محیط گرم بگذارید و به آنها مدت زمانی به اندازه دو تا شش هفته برای جوانه زدن بدهید. ( این محیط گرم می تواند حتی پشت پنجره های آفتاب گیر باشد چون دریافت شش تا هشت ساعت نور مستقیم آفتاب برای این بذرها ضروری است.)
بستر بذر را مرطوب نگه دارید اما به هیچ عنوان در آبیاری زیاده روی نکنید. وقتی جوانه های گیاه پیچ امین الدوله به اندازه پنج تا هفت سانتی متر رشد کردند و سر از خاک بیرون آوردند، هر نهال را جداگانه در گلدان یا بستری که پنجاه پنجاه از خاک استریل شده یا ترکیب کود گیاهی و شن باغبانی پر کرده اید، بکارید.
-خوابانیدن گیاه پیچ امین الدوله
اما روش خوابانیدن گیاه نیازی به جدا کردن شاخه نیست. یکی از شاخه های بلند گیاه را انتخاب کنید و قسمتی از آن را در عمق ۳ سانتی متری قرار دهید و به گونه ای روی آن خاک بریزد سر شاخه بیرون بماند.
بعد از چند روز گیاه شروع به ریشه زایی می کند. بعد از آن می توانید شاخه را از گیاه اصلی جدا کرده و به گلدان و یا مکان مورد نظزتان منتقل کنید.
کوددهی:
می تواند بدون هرگونه کود مکمل به رشد و نمو ادامه دهد،اما از دریافتِ مواد غذاییِ چند منظوره در اوایل بهار و مجدداً در اواسط تابستان سود می برد.
مشکلات:
آفتی که برای این گیاه بسیار خطرناک است، شته میباشد که در اثر کثیفی بیش از حد ریشه ایجاد میشود. این آفتها ویروسی ایجاد میکنند که این گیاه را ضعیف و حتی نابود میکند. برای کنترل شتهها باید یا از اسپری ضد شته استفاده نمود و یا اینکه آنرا طوری قرار داد که ریشههایش در سایه و شاخههایش در معرض آفتاب باشد.
هرس پیچ امین الدوله
هرس پیچ امین الدوله بیشتر به علت فرم دهی انجام می شود، شاخه های مزاحم را حذف میکنیم و شاخه های خوش فرم را به قیم ببندید. معمولاً بعضی از شاخه های داخلی پیر و گاهی خشک می شوند. آنها را جدا کنید. تا گیاه شکل مناسب خود را پیدا کند
به طور کلی: بهترین وقت هرس بلافاصله بعد از خاتمه ی گل دهی است. هرس عرضی آن باعث میشود که گیاه به صورت طولی رشد بیشتری داشته باشد.
آفات و بیماری های پیچ امین الدوله :
شته، کنه تارعنکبوتی و شپشک از جمله آفات شایع این گیاه محسوب می شوند.
بیماری خاصی این گیاه را تهدید نمی کند و اصولاً در صورت شرایط بهینه رشد چندان مشکلی از نظر بیماری برای گیاه پیش نمی آید.
اما مکانهای سایه و مرطوب شیوع برخی از بیماری های قارچی بخصوص سفیدک پودری را می تواند بوجود آورد.