نحویه مراقبت از گل قهر و آشتی

گل قهر و آشتی يكي از جلوه‌های زيبا و عجيب طبيعت است.

 اين گياه آپارتماني داراي برگ‌های مركبي است، كه به محض اينكه لمس شوند، بسته شده و به اصطلاح می‌گویند گياه قهر كرده است.

 اما باید مراقب بود تا لمس برگ‌های آن به‌ طور مدام صورت نگیرد زیرا این کار به انرژی زیادی نیاز داشته و این انرژی در اصل برای فتوسنتز است.

با مجله گلتوس همراه باشید برای توضیحات بیشتر در مورد پرورش گل قهر و آشتی

گل قهر و آشتی

نام لاتین: Shameplant

نام علمی: Mimosa pudica


معرفی گل قهر و آشتی:

موطن اصلی گل قهر و آشتی، آمریکای جنوبی و مرکزی است.
گل قهر و آشتی بخاطر مکانیسم دفاعی خود در اثر لمس شدن سریعا برگ های خود را می بندد.
که بیشتر برای محافظت در برابر حشرات و عوامل آسیب زننده است.
که این بسته شدن را به «قهر» و باز شدن مجدد آن پس از چند دقیقه را به «آشتی» تشبیه کرده اند.
البته در برخی موارد نیز دیده شده که در شب به علت کمبود نور همین واکنش را نشان داده و فردا با دیدن نور برگ های خود را باز می کنند.
که این واکنش مربوط به گونه شب خسب می باشد.
گونه دیگری از گل قهر و آشتی نیز به گل رقصنده معروف است که برگ های آنها همزمان با حرکت خورشید تکان می خورند.

گل قهر و آشتی گیاهی چند ساله محسوب می شود.
که ساقه های چوبی قرمز – قهوه ای آن تیغ دار هستند که حداکثر قد آنان به 60 سانتیمتر می رسد.
برگ های آنها مرکب هستند یعنی از ساقه اصلی یک دمبرگ بلند منشعب می شود.
و به همان یک دمبرگ، 3 تا 4 برگ متصل است. هر برگ حدود 24 تا 40 جفت برگچه باریک و دراز دارد و به همین دلیل به آن برگ مرکب گفته می شود.

 

گل قهر و آشتی

اسامی دیگر گل قهر و آشتی:

 گل قهر و آشتی که به نام های گیاه حساس، گیاه فعال، گیاه خجالتی، گیاه خوابالو، گیاه به من دست نزن و میموسا (میموزا) پودیکا در ایران معروف است.
دلیل اینکه به آن میموزا پودیکا می گویند این است که در عصاره برگ های آن آلکالوئید میموزین وجود دارد.
که نقشی شبیه به آدرنالین با مصرف پزشکی دارد.

شرایط نگهداری و پرورش گل قهر وآشتی:

نور مناسب رشد گل قهر و آشتی:

اين گياهان برای رشد خوب نیاز به نور ملایم و غیرمستقیم خورشید دارد.

 و حداقل باید براش روزانه۶ الی ۸ ساعت نور فیلتر شده فراهم کنید.

بهترین نور برای این گیاه معمولا آفتاب صبح و عصرگاهی است.

آبیاری مناسب گل قهر و آشتی:

آبیاری عمیق یک نیاز حیاتی برای مراقبت از گیاه میموزا هست. این گیاه زیبا و حساس خاک مرطوبت رو دوست داره و ولی خاک باتلاقی رو اصلا دوست نداره.

هر وقت خاک گلدان تا عمق ۱ الی ۲ سانتی مترخشک شد به اندازه ای بهش آب بدید که آب اضافی از زیر گلدان خارج بشه، چون اگر آب در زیر گلدان جمع بشه باعث پوسیدگی ریشه و ساقه گیاه خواهد شد.

اگر مشاهده کردید که برگ‌های خشک  یا ریزش برگ می‌شود ویا رنگ برگهاشون زرد می‌شود میریزه نشون میده که آبیاری کم هست. همچنين در زمستان، گياه به آبیاری کمتری نیاز دارد اما سعی کنید برگ ها را غبار پاشی کنید.

 خاک برای گل قهر و آشتی:

این گیاه باید میزان رطوبت خوبی در خودش ذخیره کنه و همچنین دارای تخلخل بالایی باشه که گیاه اکسیژن مورد نیاز رو به خوبی بتونه دریافت کنه. البته به هیچ وجه از خاک باغچه به تنهایی استفاده نکنید. چون باعث پوسیدگی ریشه خواهد شد. بنابراین برای جلوگيری از اين کار باید سوراخ های زهکشی کافی برای خروج آب اضافی در گلدان داشته باشید. و همچنین لایه اولیه رو از سنگریزه استفاده کنید.برای بهبود زهکشی خاک (هر خاکی مانند خاک برگ ) را با پرلیت و پیت ماس ترکیب کنید.

کوددهی گل قهر و آشتی:

این گیاه نیاز چندانی به کوددهی نداره ولی در زمان تغذیه این گیاه به کودی با کودهای پتاس بالا مانند ۱۲۱۲۳۶ نیاز دارد.

بهترین زمان برای کوددهی قهر و آشتی فصل رشد اون یعنی از اوایل بهار تا اواخر تابستان هر دو الی سه هفته یکبار است. همچنين برای جلوگیری از تجمع نمک های معدنی هر چند وقت یکبار خاک را شستشو دهید یا از هیومیک اسید استفاده کنید. می توانید این کار را با ریختن مقدار زیادی آب در خاک انجام دهید و اجازه دهید تخلیه شود.

گل قهر و آشتی

دما و رطوبت مناسب گیاه قهر و آشتی

یکی از شرایط نگهداری گیاه قهر و آشتی فراهم کردن دمای ۱۸ الی ۲۵ درجه سانتی گراد ( ۶۵ تا ۷۵ درجه فارنهایت ) هست. فقط توجه داشته باشید که این گیاه به هیچ وجه نمی‌تواند دمای خیلی بالاتر و یا پایین تر از این رو تحمل بکند. اگر دما بالا بره باید میزان رطوبت رو افزایش بدید و با پایین اومدن دما حتما گیاه رو کاور کنید. اگر در مناطق سردسیر هستید زمستان حتما گیاه رو به منزل منتقل کنید.

هرس گل قهر و آشتی:

بله این گياه رو بايد به طور مرتب هرس کنید .اين كار در طول سال می‌تواند انجام بدید تا گیاه رشد خوبی داشته باشد.

 هرس کردن از این جهت مهمه که این گیاه جزو گیاهان خزنده است و اگر هرس نشود رشد علفی خواهد داشت.

هشدار:

آیا گیاه قهر و آشتی سمی است؟

بله طبق بررسی های انجام شده گیاه میموزا هم برای انسان (بیشتر کودکان) و حیوانات خانگی سهمی است. ولی میزان سمیت اون خیلی کم کی باشد. ولی در هر حال بخاطر برگهای جالب و دیدنی کودکان و حیوانات خانگی رو به خودش جذب میکند. پس از دسترس آنها دور نگهداری کنید.

زمان و نحوه گلدهی گیاه قهر و آشتی:

همانطور که در ابتدای معرفی این گیاه گفتیم گیاه میموزا با فراهم بودن شرایط ایده آل در فصل تابستان گلهای زیبایی پفدار به رنگ بنفش و صورتی (شبیه منگوله)میده که این گلها می‌توانند تا فصل زمستان روی گیاه خودنمایی کنند. میزان و تعداد گلهای این گیاه به سن گیاه شما بستگی داره یعنی هرچقدر گیاه بالغ تر باشه تعداد گلهای اون بیشتر خواهد بود.

تعویض گلدان قهر و آشتی:

این گیاه رشد بالایی داره و بیشتر از ۲ سال در یک گلدان نمی‌تواند زندگی کند. پس هر زمان ریشه ها از زیر گلدان خارج شد و یا دیگه رشد گیاه کم شده بود باید  تعویض گلدان رو انجام بدید. بهتره گیاه رو فقط با گلدانی که یک سایز از گلدان قبلی بزرگتر هست تعویض کنید. تا رشد گیاه خیلی متوقف نشود. این کار رو در فصل بهار می‌توانید انجام بدید البته اگر داخل خونه بتونید شرایط خوبی برای گیاه میموزا فراهم کنید. هر فصلی تعویض گلدان می‌تواند انجام بشه.

گل قهر و آشتی
بذر گل قهر و آشتی

نحوه تکثیر گل قهر و آشتی

ساده ترین روش برای تکثیر این گیاه کاشت بذر هست. برای این کار قبل از كاشت بذر، بذرهای خشک را دو یا سه ساعت خیس کنید.

 

برای بهبود موفقیت در جوانه زنی، قسمت بیرونی سخت بذرها را با یک چاقوی تیز بکنید. و سپس دانه ها را در یک گلدان(که ۲/۳ اون رو با خاکی با زهکشی بالا و سبک پرشده) با زهکشی خوب قرار بدید. و سپس با استفاده از اسپری اون رو آبیاری کنید.

 حالا روی دانه ها را با مقدار کمی خاک بپوشانید و گلدان را در مکانی با نور نسبتا زیاد و فیلتر شده و دمای ۲۲ درجه سانتیگراد (۷۱ درجه فارنهایت) قرار بدید. و اگر می‌توانید گلدان رو با استفاده از نایلون شفاف کاور کنید .و اجازه بدید تا جوانه بزنه، معمولا جوانه زدن حدود یک هفته طول می کشد.

 

بعد از جوانه زنی بذرها، آنها را در گلدانی با قطره حداقل ۱۴ سانتی متر که سوراخ های زهکشی اون رو باز کردید. و مقداری سنگریزه در لایه ابتدایی ریختید بكاريد.

توجه داشته باشيد، نیازی به تعویض گلدان مجدد گياه تا يكسال نداريد.

یکی دیگر از روش های تکثیر گیاه میموزا قلمه گرفتن ازهست.

 قلمه ساقه سخت‌ترین روش تكثير گياه است. و بايد آن را در ابتدای بهار زمانی که ارتفاع ساقه های از ۱۵ سانتی‌متر فراتر رفت، انجام شود.

 برای قلمه زنی برگ های پایینی را به آرامی جدا کنید. و نیمه پایینی ساقه را در گلدانی با خاك مرطوب بكاريد. البته می‌توانید ساقه گیاه رو در آب هم ریشه دار کنید.

 

آفت و بیماری های گل قهر و آشتی:

رطوبت بالا:

رطوبت بالای مورد نیاز این گیاه، آن را مستعد ابتلا به بیماری های قارچی می کند. پس بهتره هر سه ماه یکبار این گیاه رو با استفاده از قارچ کش هایی مثل کاربندازیم سم پاشی کنید.

ساده ترین نوع آفتی که باید مراقب آن باشيد :شته‌ها، کنه‌های عنکبوتی، تریپس، مگس سفید، مگس سیاه، سرخرطومی تاک و شپشک‌های آرد آلو می باشد.

 که با استفاده از سم‌ها متناسب با هر آفت باید گیاه رو سم پاشی کنید.

بیماری های شایع مرتبط با ميموزا عبارتند از پوسیدگی ریشه (بخاطر آبیاری خیلی زیاد و یا نداشتن زهکشی خوب)، بیماری لکه برگی، بوتریتیس، زنگ زدگی، سفیدک پودری هستند.

اغلب علائم و نشانه های کنه های عنکبوتی به صورت نقاط قرمز کوچک در انتهای برگ ها قابل مشاهده است كه به اسانی با دستمالی مرطوب پاك می شود.

به علاوه، بیماری های قارچی روی گیاه تأثیر می گذارد، برای جلوگیری از اين مسائل اطمینان حاصل کنید که محل نگهداری گیاه دارای تهویه خوبی باشد.

 در روزهای گرم تابستان پنجره را باز نگه دارید همچنین رشد کپک روی خاک نيز به دليل نور بسیار کم و آبیاری بیش از حد روی می دهد.

علت زرد و قهوه ای شدن برگهای گل قهر و اشتی چیست؟

این اصلا نشانه خوبی نیست چون نشان میدهد که شما به درستی گیاه رو آبیاری نکردید. اگر لبه برگها قهوه ای بشه نشان میدهد میزان آبیاری خیلی زیاد بوده. اگر برگها حالت فر به خود بگیرد یعنی میزان آبیاری کم بوده، البته توجه داشته باشید که در برخی موارد قهوه ای شدن برگهای میموزا نشانه از دریافت نور زیاد و مستقیم هست.

 

گلتوس؛ مجله تخصصی گل و گیاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا