درخت سیب

 درخت سیب                                                                                                          

  نام لاتین: APPLE                                                                                                       
نام علمی: MALUS PUMLA                                                                                                           

معرفی گیاه:

 درخت سیب از تیره گلسرخیان است. این گیاه از درختان میوه مناطق معتدل سرد به شمار می‌آید و می‌تواند سرمای ۳۵ درجه تا ۴۰ درجه زیر صفر رو تحمل کند.
نیاز سرمایی جوانه‌های سیب در حدود ۱۰۰۰ الی ۱۶۰۰ ساعت زیر ۷ درجه سانتی گراد بوده، لذا در مناطقی با زمستان‌های گرم خوب به عمل نمی‌آیند.                             
 در مناطقی که پرورش سیب معمول است، در دو ماه آخر رسیدن میوه، شب‌های خنک برای این درخت مناسب بوده،
در غیر این صورت در میوه‌ها درخت سیب طعم و مزه مطلوب حاصل نمی شود و میوه‌ها از رنگ کدر و بافت سست برخوردار می‌شوند.                                                                                                                                               

شرایط کاشت درخت سیب

درخت سیب
درخت سیب

دمای مناسب کشت درخت سیب:

حداقل دمای منطقه ۲۵-۲۰ درجه سانتی گراد زیر صفر و حداکثر دمای منطقه ۳۸ درجه سانتی گراد بالای صفر.

اگر سردی هوا در زمستان از ۴۰- درجه سانتی گراد تجاوز می‌کند، چنین منطقه‌ای عملاً برای پرورش سیب مناسب نخواهد بود.

در مناطقی که جمع ساعات دمای زیر ۷ درجه سانتی گراد از هزار ساعت کمتر باشد، چنین منطقه‌ای عملاً برای پرورش  درخت سیب مناسب نخواهد بود

ارتفاع از سطح دریا:

ارتفاع ۱۳۰۰ الی ۲۲۰۰ متر از سطح دریا مناسب جهت کشت سیب می‌باشد.

شرایط آبی:

EC آب حداکثر می‌تواند ۲۰۰۰ میکرو موس بر سانتی متر باشد.

مقدار آب مورد نیاز با سیستم آبیاری ثقلی ۱۰ هزار متر مکعب در هکتار و با آبیاری قطره‌ای ۵ الی ۶ هزار متر مکعب می‌باشد.

مقدار آب مصرفی بر اساس کیفیت خاک منطقه و نوع پایه سیب و شرایط آب و هوایی متغیر می‌باشد.

 

شرایط خاکی:

 

EC حداکثر می‌تواند ۲ میلی موس بر سانتی متر باشد.

PH خاک از ۵/۵ – ۵/۶ تا حداکثر ۵/۷ باشد.

آبرفتی – لوم رسی – عمیق – غنی با بافت قابل نفوذ.

 

انتخاب محل احداث باغ:

 

در صورت مساعد بودن شرایط اقلیمی و آبی و خاکی، انتخاب محل باغ از موارد حائز اهمیت بوده که در توفیق باغداران بسیار مؤثر است.

احداث باغ در دامنه‌های کم شیب در پناه باد‌های سرد مناسب می‌باشد.

اگر شیب دامنه از ۲۰ الی ۳۰ درجه تجاوز کند، هزینه آماده سازی زمین و کاشت و نگهداری بالاتر خواهد رفت و خطر فرسایش خاک بیشتر خواهد بود.

درصورت احداث باغ در دامنه، رعایت فاصله بین خطوط  از ضروریات حتمی است.

برای باغ‌های سیب حداقل سطح، ۵ هکتاری از نظر شرایط اقتصادی در اکثر مناطق کشور سطح مناسبی به نظر می‌رسد.

شکوفه درخت سیب
شکوفه درخت سیب

عملیات احداث باغ:

اولین گام در احداث باغ بعد از بررسی موارد فوق الذکر انتخاب نوع پایه و نوع رقم می‌باشد.

در شرایط کنونی انتخاب یکی از پایه‌های رویشی پاکوتاه با توجه به شرایط منطقه و میزان سرمایه توصیه می‌گردد.

مزایای پایه‌های رویشی پاکوتاه نسبت به پایه‌های بذری:

۱- تراکم بالای درخت سیب  و عملکرد بیشتر در واحد سطح

۲-سهولت عملیات زراعی و مدیریت باغبانی (هرس، برداشت، مبارزه با آفات و امراض ودریافت نور بیشتر و تولید میوه با کیفیت بهتر)

۳-تسریع در باردهی و رسیدن به عملکرد اقتصادی

۴-امکان استاندارد نمودن تکنیک‌های باغداری

ارقام بومی موجود در کشور:

ارقام تابستانه: گلاب – شفیع آباد- کهنز- شیخ احمد تبریز- قندک- قره یارپاق- تابستانه اهر- نوری مراغه- قرل آلما- عاشیق آلماسی- مربایی مشهد- علی موری خراسان

ارقام پائیزه: عباسی مشهد- گلشاهی- شمیرانی- زنوز- شکی اهر- دریان- کرمانشاهی- اخلمد خراسان

ارقام خارجی موجود در کشور:

ارقام تابستانه: گالا – دلبار استیوال
ارقام پائیزه: گلدن دلیشز- رد دلیشز- گرانی اسمیت- رداستار کینگ- پرایم روت جوناگلد – فوجی – برابرن – مک اینتاش

آماده سازی زمین:

 

۱- بعد از شخم عمیق با دیسک و لودر اقدام به تسطیح نموده تا زمین را آماده کشت شود.

۲- کود دامی به مقدار ۲۰ تن در هکتار قبل از کاشت با خاک و خاک چاله مخلوط شده باشد. (کود دامی بایستی کاملاً پوسیده باشد                                                                                                       

۳- کود های ازته برای درختان سیب ضروری هستند زیرا مصرف ازت خاک توسط این درختان بالاست. کود های شیمیایی را نباید در زمان کاشت در چاله ریخت زیرا باعث سوختن و از بین رفتن ریشه می شوند.

۴- از کشت توام درختان میوه و حتی کشت محصولات زراعی و صیفی و جالیز در باغات جدید الاحداث خودداری گردد.

فواصل کاشت:

۱- در ارقام پیوندی روی پایه‌های بذری ۷×۶ متر یا ۷×۷ متر در نظر گرفته می‌شود در ارقام پیوندی روی پایه‌های رویشی بر حسب نوع پایه ۳×۱ و ۳×۵/۱ و ۴×۲ و ۴×۵/۲ در نظر گرفته می‌شود.

۲- فاصله نهال‌ها بر روی ردیف‌ها بر حسب نوع پایه متغیر است، ولی در بین ردیف‌ها رعایت فاصله ۳ متری الزامی است.

 نکته: پس از تعیین فواصل کاشت عملیات میخکوبی را انجام داده سپس اقدام به علامت گذاری برای محل‌های حفر چاله نموده و در همان نقطه بطور دقیق چاله حفر می‌گردد در این‌صورت فواصل بین ردیف‌ها رعایت شده است.
نکته: محل پیوند در بیرون خاک و در جهت مسیر باد قرار گیرد.                                                                                                      
نکته:  پس از خاک دهی پای بوته اقدام به متراکم نمودن خاک نموده بلافاصله پای نهال‌های کاشته شده آبیاری کافی صورت گیرد تا اینکه چسبندگی بین ریشه و خاک حاصل گردد. ضمناً آب با محل طوقه در تماس نباشد.
هرس درخت سیب
هرس درخت سیب

هرس درخت سیب

در هرس درخت سیب باید این نکته را در نظر داشت که شاخه های جوانی که چند سال عمر کرده اند و باردار شده اند، شاخه پیر محسوب می شوند.
و باید هرس شوند تا شاخه های جوان دیگری جانشین آن ها شوند.
نهال های جوان در سال اول سربرداری می شوند (وجود حداقل چهار جوانه در زیر محل بریده شده ضروری است).
اگر هرس در زمان درست خود انجام نشود شاخه های جوان و بارده زود پیر شده و این امر باعث تولید میوه های ریز و نامرغوب می شود.
اما اگر هرس به موقع و درست انجام شود می تواند از پیری زودرس درخت جلوگیری کند.

کم کردن بار درخت سیب

استعداد درختان سیب در باردهی هر دو سال یک بار شکوفا می شود، برای این که انبوه میوه در یک سال سبب کاهش گلدهی در سال بعد خواهد شد.

ازدیاد و تکثیر درخت سیب

محبوبترین روش تکثیر و پرورش سیب، کاشت بذر و انجام پیوند است.
پایه های رویشی با خوابانیدن تکثیر می شوند و بعدا در محل خزانه گیری پیوند می گردند.
پیوند شکمی فراگیر ترین پیوند در خزانه است.
اکثرا پایه ها حاوی بذر سیب و پایه های پاکوتاه مالینگ مرتون و مالینگ هستند.

آفات درخت سیب
لکه سیاه درخت سیب

آفات و بیماری های درخت سیب

کرم سیب، لیسه سیب، کرم سفید ریشه، سوسک شاخه بلند رزاسه، سرخرطومی سیب و شته مویی سیب از جمله آفات درخت سیب هستند که برای مقابله با آن ها می توان از سموم شیمیایی استفاده کرد.
سفیدک سطحی سیب، لکه سیاه سیب، شانکر سیتوسبورایی سیب از بیماری های شایع درخت سیب هستند که با مراقبت، هرس و کود دهی به موقع می توان از آن ها پیشگیری نمود.
گلتوس؛ مجله تخصصی گل و گیاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا