گیاه قهوه عربی
قهوه عربی یک گیاه همیشه سبز است که به صورت بوته رشد میکند.
بوتههای قهوه عربی جوان دارای یک ساقه جوان بوده اما زمانیکه پیر می شوند، ساقهها ضخیم و به حالت بوته در می آیند.
قهوه عربی در اوایل بهار گلهای سفید معطری به وجود میآورد. بعد از گلدهی میوههای بیضی شکل قرمزی تولید میکند.
در این مقاله، گلتوس قصد دارد شما را با مراحل کاشت و پروش قهوه عربی آشنا بکند. با گلتوس همراه باشید
گیاه قهوه عربی
نام علمی: Coffea arabica
نام لاتین: Arabica coffee
معرفی گیاه قهوه عربی:
قهوه عربی یک گیاه همیشه سبز است که به صورت بوته رشد میکند.
قهوه عربی در اوایل بهار گلهای سفید معطری به وجود میآورد.
بعد از گلدهی میوههای بیضی شکل قرمزی تولید میکند.
میوهها معمولا ۹ ماه طول میکشد تا رسیده شوند.
بعد از رسیدن رنگ آنها قرمز-بنفش میشود و هر میوه شامل دو دانه قهوه میباشد.
دانهها برای کاشت مجدد یا برای درست کردن نوشیدنی محبوب قهوه برداشت میشوند.
گیاه قهوه عربی در مناطقی که دمای هوا در زمستان ۱ تا ۱۲ درجه سانتیگراد است، قابل کاشت میباشد.
در مناطق سردتر میتوان گیاه قهوه عربی را در خانه نگه داشت.
این گیاه بعد از بلوغ به اندازه ۳ تا ۵/۴ متر میرسد .
بوته های قهوه عربی جوان دارای یک ساقه جوان بوده اما زمانیکه پیر می شوند ساقهها ضخیم و به حالت بوته در می آیند.
برگها سبز تیره ،بیضی شکل و متقابل براق و به طول ۱۵ و به عرض ۵ سانتیمتر می باشد.
گیاه بالغ تولید گل های سفید ستاره ای با عطر لطیف از ماه مرداد تا آبان بر روی گیاه تشکیل می شود .
میوهها در زمان تشکیل سبز رنگ بوده و با مرحله رسیدگی به رنگ قرمز و در نهایت به قهوه ای ،تغییر رنگ می دهد.
شرایط نگهداری گیاه قهوه عربی
نور مناسب قهوه عربی:
قهوه عربی در نور متوسط و در دمای ۱۸-۲۲ درجه سانتیگراد اتاق به خوبی رشد می کند.
استراحت زمستانه قهوه عربی:
در طول دوره استراحت زمستانه در دمای پایین تر از ۱۳ درجه سانتیگراد بوته ها برگ های خود را از دست می دهند.
رطوبت مناسب قهوه عربی:
بوتهها به هوای مرطوب نیاز داشته در غیر این صورت برگ های بالایی خشک می شوند.
برگها به میزان زیاد باید اسپری شوند و گلدانها در ظرف محتوی ماسه مرطوب قرار گیرد.
آبیاری مناسب قهوه عربی:
در بهار و تابستان گیاه به آب فراوان نیاز داشته و بایستی از تجمع آب در پای گلدان جلوگیری شود.
آبیاری در دوره رکود گیاه، تدریجی صورت می گیرد.
گیاه دو هفته یکبار در ماه به استثنای دوره استراحت نیاز به تغذیه دارد.
خاک مناسب قهوه عربی:
خاک گلدان شامل لوم،رس و ماسه به نسبت مساوی می باشد.
تعویض گلدان مناسب گیاه قهوه عربی:
تعویض گلدان در بهار صورت گرفته و قرار دادن تکه های خرد شده سفال در کف گلدان به شکل لایه یکنواخت جهت زهکشی ضروری می باشد.
تکثیر مناسب گیاه قهوه عربی:
تکثیر گیاه در بهار و از طریق بذر تحت شرایط دمای ۲۴ درجه سانتیگراد و نور فیلتر شده صورت می گیرد.
چگونگی کاشت بذر قهوه عربی
قبل از کاشت، بذرها را به مدت ۲۴ ساعت در آب ولرم بخیسانید.
معمولا بعد از گذشت ۲۴ ساعت یک برآمدگی کوچک سفید رنگ در بذر ایجاد میشود.
یک ظرف یا گلدان به عمق و قطر ۱۵ سانتیمتر را با ورمیکولیت پر کنید.
و هر بذر قهوه را در مرکز گلدان به عمق ۱۲ میلیمتر بکارید.
و قسمت بالای بذر را با لایه نازکی ورمیکولیت بپوشانید.
این کار را برای همه بذرها تکرار کنید.
تکثیر گیاه قهوه عربی
گلدان را در یک مکان که در روز حداقل شش ساعت نور غیر مستقیم خورشید دریافت میکند قرار دهید.
دمای مناسب برای جوانهزنی بذر قهوه عربی ۲۴ درجه سانتیگراد در طول روز و شب است.
هر روز ورمیکولیت را مرطوب کنید. ورمیکولیت باید همیشه مرطوب باشد. هرگز اجازه ندهید ورمیکولیت خشک شود.
روی گلدان یک پلاستیک شفاف بکشید تا رطوبت حفظ شود.
فقط در زمان آبیاری پلاستیک را بردارید. بعد از جوانهزنی پلاستیک را حذف کنید. جوانهزنی بذر قهوه عربی معمولا دو ماه طول میکشد.
بعد از اینکه اندازه گیاه به ۱۵ سانتیمتر رسید آن را به یک گلدان ۲۰ لیتری حاوی خاک گلدان منتقل کنید.
یا در مناطق نیمه گرمسیری آن را به طور مستقیم در زمین بکارید.
یک گودال به عرض ۱۸ سانتی متر و به عمق توپ ریشه در خاک حفر کنید. و ریشه گیاه را در مرکز گودال قرار دهید و اطراف
ریشه را با خاک پر کنید.
مواظب باشید همه ریشه به طور کامل با خاک آفات معمول قهوه عربی
حشرات به طور کلی دانهها قهوه را ضعیف و چگالی آن را کاهش می دهند. شکاف ناشی از گاز زدن حشرات همچنین راه را
برای آلودگی ثانویه از طرف قارچها و سایر میکرو ارگانیسمها باز می کند.
آلودگی ناشی از حشرات نه تنها محصول را کاهش می دهد بلکه با کاهش کیفیت طعم و رایحه تاثیر قابل توجهی بر روی ویژگی قهوه دارد.
موارد پیش رو برخی از آفاتی هستند که احتمالا با آنها در یک مزرعه قهوه برخورد خواهید کرد.
تغذیه گیاه قهوه عربی:
در فصل بهار یک لایه ۵/۲ سانتیمتری کود ارگانیک در اطراف گیاه بریزید. کود را با فاصله ۵ سانتیمتری از پایه گیاه روی خاک اضافه کنید.
نکات:
– هرس منظم، گیاه را جذاب و زیباتر و البته سالم تر نگه خواهد کرد.
– گیاه قهوه عربی به خوبی در گلدان رشد میکند.
– گیاه قهوه عربی ممکن است دو بار در سال شکوفه بدهد.
شکوفههایی که در اواخر تابستان تولید میشوند کوچک تر هستند و جذابیت کمتری دارند.
– یک گیاه بالغ قهوه قادر به تولید ۵ کیلو قهوه خشک در هر سال است.
هشدار:
– گیاه قهوه عربی مستعد ابتلا به آفاتی مانند کنهها، کرم و شپشک میباشد، بنابراین مواظب این آفات باشید.
مراحل رشد بذر قهوه عربی تا بلوغ گیاه:
گونه قهوه عربی مربوط به کشور های عربی میباشد. درختان قهوه عربی در منطقه کوهستانی یمن، اتیوپی (جنوب غربی) ، سودان (جنوب شرقی) و گواتمالا رشد میکنند.
گیاهان قهوه تحت عنوان Coffea طبقه بندی میشوند ، این گیاهان درختچه های همیشه سبزی هستند که در حال حاضر در نقاط مختلف جهان رشد میکنند.
ولی بیشتر این درختان در ارتفاعات بالا کشت میشوند.
به دلیل رشد گیاهان قهوه عربی در ارتفاعات ، ابتدا قهوه در ارتفاعات اتیوپی ، جایی که در طول سال نسبت به بقیه مکان ها
نوسانات دمایی کمتری داشت ، کشت میشد.
درختان قهوه عربی در ارتفاع حدود هزار تا دو هزار متر از سطح دریا قابلیت کشت دارند .
این گونه نسبت به شرایط آب و هوایی بسیار حساس بوده و در مقابل آفات نیز آسیب پذیراست.
آفات و مشکلات احتمالی گیاه قهوه عربی:
کرم برگ:
آنها برگ گیاه قهوه را هدف قرار می دهند
لارو کرم برگ قهوه برگ این گیاه را می خورد. اگر چندین کرم بر روی یک برگ زندگی کنند.
ممکن است ۹۰% از ساختار آن برگ دچار نکروز شود.
نکروز مرگ سلولها است و به صورت نقاط تاریک آبدار یا تکه های کاغذی قهوه ای بروز می کند.
از بین رفتن گسترده برگها بر روی توانایی گیاه برای فتوسنتز تاثیر می گذارد.
بدون فتوسنتز، گیاه نمی تواند به شکلی مناسب رشد کند.
میوهها ممکن است نرسند و مجموع محصول احتمالا کمتر خواهد بود. اگر دانه های مرده یا نرسیده به نوشیدنی نهایی راه پیدا کنند. ممکن است باعث تلخ یا گَس شدن آن شوند.
شپشک آردی:
شپشک آردی گروهی از حشرهها هستند که از انواع مختلفی از درختها و گیاهان تغذیه می کنند.
در قهوه، آنها به بخش های مختلفی از جمله شاخهها گرهها، برگها ریشهها و خوشه های گل حمله می کنند.
آنها از شیره گیاه قهوه تغذیه می کنند و ماده ای چسبنده ترشح می کنند که مورچهها را جذب می کند.
این ماده به شکل گیری یک کپک سیاه منجر می شود که برگ را می پوشاند و فتوسنتز را کاهش می دهد.
کاهش شیره، چرخش و فتوسنتز بر روی گیاهان قهوه تاثیر می گذارد.
و آنها را به سمت تولید دانه های نرسیده و سبک سوق می دهد و نتیجه طعمی گَس، فلزی یا تلخ در نوشیدنی قهوه می شود.