همه چیز درباره درخت گلابی و نحویه کاشت اصولی آن

درخت گلابی یک درخت میوه است که وقتی به بار بنشیند نیاز به مراقبت کمی دارد و میتواند تا سالها از میوهی شیرین آن بهرهمند شد.
همه چیز درباره درخت گلابی و نحوه کاشت اصولی آن
درخت گلابی انواع مختلفی دارد که برخی برای مصرف به صورت خام و برخی برای پخته شدن بهتر هستند.
توجه داشته باشید که تا زمان گل و میوهدهی گلابی ممکن است ۳ تا ۱۰ سال زمان لازم باشد.
اما زمانی که ثمردهی آن شروع شود، درخت بسیار پربار و ماندگاری است.
همه چیز درباره درخت گلابی و نحوه کاشت اصولی آن
نام لاتین: WILD PEAR-European Pear
نام علمی: PYRUS COMMUNIS

معرفی درخت گلابی:
گلابی درختی گلدار از خانواده گل سرخیان میباشد و دارای حدود ۳۰ گونه است.
گلابی معمولی یا اروپایی از گونه communis میباشد و کشیده بوده و دارای دانههای سنگین است.
بلندی درخت ۲۰ تا ۳۰ متر است و بر روی تنه و شاخههای آن پوستی ضخیم با ترکهای طولی کشیده شده است.
برگهای آن نازک همراه با دمبرگ بلند هستند. گلبرگها به رنگ سفید تا صورتی روشن و میوه آن کروی کشیده است.
درخت گلابی انواع مختلفی دارد و بومی شرق اروپا و غرب آسیا است. نگهداری گلابی کار چندان سختی نیست به همین دلیل خیلی
از کشاورزان خانگی به کاشت و نگهداری آن تمایل دارند.
درخت گلابی با مقدار کمی مراقبت هم رشد می کند و از این جهت به درخت سیب شباهت دارد.
گل های درخت گلابی همزمان با برگهایش می رویند و میوه آن شیرین آبدار است.
درخت گلابی حاوی ویتامین های E، C و کلسیم است و از آن برای دفع سموم بدن استفاده می کنند.
اکثر ارقام گلابی اروپایی شاخههایی بدون خار دارند.
اما بر روی شاخه برخی از نمونههای این گیاه خارهای کوچکی مشاهده میشود.
برگها ۱۲-۲ سانتیمتر طول دارند و حاشیه برگها میتواند صاف و یا دندانهدار باشد.
در ادامه با گلتوس همراه باشید با همه چیز درباره درخت گلابی و نحوه کاشت اصولی آن
انواع درخت گلابی:
بارتلت (Bartlett)
یک نوع استاندارد درخت گلابی است.
این نوع درخت، خود از نظر اندازه متوسط است و میوههای آن از متوسط تا بزرگ خواهند بود.
گلابیهای این نوع هنگامی که میرسند به رنگ زرد هستند و طعم شیرینی دارند.
بارتلتها دیرتر شکوفه میدهند و برای مصرف به صورت تازه یا کنسرو مناسب هستند.
اما نسبت به بیماری اتشک بسیار آسیبپذیر هستند. این گلابیها را میتوان تا ۶ ماه با خیال آسوده ذخیره کرد.
کیفر (Kieffer)
این نوع در برابر بیماری آتشک مقاوم است و میوهی متوسطی تولید میکند که میتوان از ان کنسرو درست کرد.
آنجو (Anjou)
گلابی به رنگ سبز روشن و با طعم شیرین تولید میکند. ان نوع دیر شکوفه میدهد و برای مصرف به صورت تازه توصیه میشود.
شرایط کاشت و نگهداری درخت گلابی:
خاک مناسب:
زمینی که دارای خاک لوم شنی و زهکشی مناسب باشد.
این بهترین محیط برای کاشت درخت گلابی است.
نور مناسب درخت گلابی:
درخت گلابی باید در نور کامل آفتاب قرار گیرد تا بهترین رشد و تولید را داشته باشد.
مراقب سرمازدگی گیاه نیز باشید. درخت گلابی ممکن است در اثر یخزدگی خارج از فصل آسیب ببیند.
کوددهی مناسب درخت گلابی:
برای درخت گلابی باید در دورهی اول، از کود NPK فسفر بالا ۱۰-۵۲-۱۰ به نسبت ۳ در هزار و سپس یک هفته مانده به برداشت محصول از کودک کامل سه بیست استفاده کنید.
بعد از آنکه محصول برداشت شد، از کود پتاسیم بالا ۳۶-۱۲-۱۲ یا ۳۰-۵-۱۵ با نسبت ۳ در هزار استفاده کنید.
آبیاری مناسب درخت گلابی:
سال اول یک زمان بسیار حساس برای درخت گلابی است. درخت گلابی در این دوره هنوز به خوبی در جای خود قرار نگرفته و بنابراین به اندازهی کافی قوی نیست. برای جلوگیری از مرگ درخت، باید در خاک سبک دو بار در هفته و در خاک سنگین یکبار در هفته آبیاری شود. اطمینان حاصل کنید که تمام سیستم ریشه خیس میشود، این ممکن است حدود ۴۰ تا ۵۰ دقیقه طول بکشد. درصورتی که آبیاری درخت گلابی کافی نباشد، میوهی آن ممکن است پیش از رسیدن بیافتد. حداقل یک متر اطراف درخت گلابی از کاشت علف و چمن خودداری کنید تا رقابتی بر سر آب وجود نداشته باشد.

هرس کردن درخت گلابی:
برای آنکه درخت گلابی شکل بهتری داشته باشد، تنهی آن باید حدود ۶۰ تا ۷۵ سانتیمتر ارتفاع داشته باشد.
در نتیجه در فاصلهی کمتر از ۴۵ سانتیمتر از سطح زمین، تمامی شاخههای اضافهی درخت را ببرید و اجازه دهید تنها ۴ تا ۶
شاخهی اصلی با فاصلهی خوب در اطراف تنهای اصلی وجود داشته باشند.
سال دوم، شاخههای پایینی را در زاویهی ۴۵ درجه محکم کند تا درخت شکل مناسبی به خود بگیرد چراکه درخت گلابی، تمایل
دارد به صورت عمودی رشد کند و اگر آن را کنترل نکنید، درخت مستقیم رو به بالا میرود. در زمستان همین سال، شاخههای
قویتر را از نیمه و شاخههای ضعیفتر را زا دو سوم قطع کنید.
در زمستان سال سوم نیز به همین ترتیب باید نیمی از شاخههای قوی و دوسوم شاخههای ضعیف را قطع کرد. این کار سه
ساله به فرمگیری تاج درخت گلابی شما کمک شایانی میکند.
تکثیر و کاشت درخت گلابی:
کاشت درخت گلابی عموما به کمک بذر انجام میشود. شما باید حدود ۱۲ هفته دانههای گلابی را در خاک اره یا پیتموس یا
ترکیبی از خاک برگ و شن قرار دهید.
بذرها را در عمق ۱.۵ سانتیمتری بکارید و خاک را مرطوب و در محیطی با دمای ۲۰ درجه قرار دهید.
سپس زمانیکه نهال به ارتفاع ۱۰ سانتیمتر رسید.
آن را به یک گلدان بزرگتر یا باغچه منتقل کنید.
درخت گلابی خاک کمی اسیدی را ترجیح میدهد (pH ۵.۹-).
شما باید درون باغچه یک گودال تقریبا سه برابر گلدان نهال و به عمقی به اندازهی ریشه بکنید.
خاکی که بیرون آوردهاید را کنار بگذارید و بعد به نسبت ۵۰/۵۰ با کمپوست قارچ قدیمی، کود کشاورزی یا پوست کاج پوسیده مخلوط کنید.
گیاه را از گلدان جدا کنید و ریشه را به آرامی بتکانید و تمامی ریشههایی را که در لبهی قسمت اصلی ریشه
پیچیدهاند برش دهید.
گیاه را درون گودال بگذارید و خاک مخلوط را دور تا دور آن بریزید.
برای آنکه مطمئن شوید درخت را بیش از حد در عمق نکاشتهاید.
بررسی کنید که گیاه در موقعیتی قرار داشته باشد که ابتدای ریشه تقریبا در زیر سطح خاک است.
در مرحلهی بعد باید خاک را کاملا آب دهیم تا منافذ هوای میان ذرات خاک پر شود و ریشه به خوبی در خاک مستقر گردد.
هرگز هنگام کاشت از کود بارورکننده استفاده نکنید و آن را برای زمان مناسب در سال نگهدارید.
در بهار و تابستان در عمق ۱۵ تا ۱۸ سانتیمتری خاک، کود گیاهی بریزید.
کود را چند سانت با فاصله از تنهی درخت بریزید.
کود گیاهی خوب برای درخت گلابی در بهار ترکیبی از کمپوست یونجه و علفهای هرز است.
در حالی که در تابستان بهتر است از یونجهی بدون علف هرز یا چمن استفاده شود.
بیماریها و آفات درخت گلابی:
شته، شپشک گیاهی و کنههای گیاهی از جمله آفات اصلی درخت گلابی هستند.
بیماری آتشک که از یک باکتری ناشی میشود نیز در فصل گرما ممکن است شیوع پیدا کند.
در اثر این بیماری برگهای درخت ممکن است خشک و سیاه شود و ساقهها از نوک شروع به آلوده شدن میکنند.
درختی گلابی که به بیماری آتشک مبتلا باشد، عموما میوهی قهوهای مایل به قرمز تولید میکند. جهت درمان، لازم است در
هرسهای زمستانه حدود ۱۵ سانت از ساقههای سالم را جدا کنید و پس از هر بار قیچی زدن یک شاخه، قیچی را ضد عفونی کنید.
تا بیماری میان شاخهها منتقل نشود. لازم به ذکر است که پس از ابتلای درخت به این بیماری، زمین دور تا دور درخت نیز باید پاکسازی شود.
بیماری محتمل دیگر یک بیماری قارچی است که در آن گلابی و برگها دچار لکههای تیره رنگ میشوند. درمان این بیماری نیز
به کمک تمیز کردن پای درخت و استفاده از قارچکش ممکن است.
فاصلهی میان درختان دست کم ۴.۵ متر باشد.
پس از رعایت این فاصله، سایر نکاتی که در بالا ذکر شد را رعایت کنید.

برداشت محصول درخت گلابی:
تشخیص بهترین زمان چیدن گلابی، سخت تر و مهم تر از سیب است.
اکثر ارقام گلابی را باید موقعی چید که هنوز سبز و سفت هستند.
ولی تشخیص صحیح این مرحله محتاج به تحقیق و تجربه و توجه به نکات زیادی است که در زیر به مهمترین آن ها اشاره می شود:
به تدریج که میوه به مرحله رسیدن و تکامل نزدیک می شود، تغییراتی در ظاهر و باطن آن رخ می دهد.
اولین و بارز ترین این تغییرات، بزرگ شدن تدریجی حجم میوه درخت گلابی است.
همراه با این ازدیاد حجم، به تدریج بر میزان قندها و در نتیجه به شیرینی آن افزوده می شود.
همراه این تغییرات، میوه نیز نرم تر می شود و رنگ و عطر آن ظاهر می شود.
تغییر رنگ آن از سبز تیره به سبز روشن شروع می شود.
سپس از سبز مایل به زردی و سپس به زردی کامل، که بر حسب ارقام مختلف و شرایط مختلف بالاخره به سفیدی یا طلایی می گراید.
در این موقع میوه کامل رسیده و باید هر چه زودتر به مصرف برسد وگرنه فاسد خواهد شد.