معرفی و پرورش گل پامچال

گل پامچال در اوایل بهار شکوفا می شود و شکل، اندازه و رنگ متنوعی دارد. آنها برای استفاده در بسترها و حاشیه های باغ و همچنین در ظروف یا برای طبیعی سازی مناطق چمن مناسب هستند. در واقع، با توجه به شرایط رشد مناسب، این گیاهان سرزنده هر سال تکثیر می شوند و رنگ های خیره کننده‌ای دارد.

با مجله گلتوس همراه باشید برای آشنایی بیشتر با گل پامچال

گل پامچال-پریمولا

نام لاتین: Primrose

نام علمی: Primula vulgaris

معرفی گل پامچال:

گل پامچال جزء گیاهان گلدار با 490 تا 600 گونه، که عمدتاً در نیمکره شمالی در مناطق خنک یا کوهستانی وجود دارد. گیاهان کم رشد و معمولاً چند ساله هستند. تعدادی دو سالانه هستند. بیشتر گونه ها 25 تا 50 سانتی متر  بلند می شوند. اما برخی از آنها به 5 سانتی مترقد و برخی دیگر به 1.2 متر قد دارند. گلدهی اغلب در طول تابستان ادامه دارد و در برخی مناطق، فصل پاییز را با رنگ های برجسته خود لذت می برند.

بیشتر گل های پامچال که در باغ ها دیده می شوند.

هیبریدهای پلیانتوس هستند که رنگ آنها از سفید، کرم و زرد تا نارنجی، قرمز و صورتی متغیر است.

گلهای گل پامچال بنفش و آبی نیز وجود دارد. این گیاهان چند ساله شرایط مرطوب و جنگل مانند را ترجیح می دهند.

یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی که بیشتر در فصل بهار به فروش می‌رسد، گل پامچال هست.

گیاه پامچال یک نوع گیاه علفی هست که با استفاده از لقاح حدود ۴۰۰ الی ۵۰۰ گونه مختلف از آن در کل دنیا وجود دارد.

گل پامچال بومی منطقه معتدل نیمکره شمالی, از جنوب به کوه‌های گرمسیری در اتیوپی, اندونزی و گینه نو و مناطق معتدل در جنوب آمریکا می باشد.

این گیاه از راسته خلنگ سانان، سرده پامچال ها و تیره پامچالیان به حساب می آید. به علت گلدهی این گیاه در فصل بهار آن را به عنوان گل نوروز هم می‌شناسند.

گل پامچال گیاهی زود رس است که در انواع گونه های بهاره و چند ساله می‌توان پیدا کرد ولی اکثر گونه هایی که در بازار فروخته می‌شوند گیاهان یک ساله هستند.

 ولی در طبیعت و باغچه ها می‌توان آن را به صورت گیته چند ساله نگهداری کرد.

 گل‌های این گیاه منفرد، فشرده، درشت و در وسط برگ‌ها می باشد که در رنگهای زرد، صورتی، سفید، آبی، قرمز، ارغوانی، قرمز مسی، زرد با لکه نارنجی است و در برخی گونه‌ها گل‌ها معطر در بازار یافت می‌شود.

گل پامچال گیاهی مقاوم به سرما و جابه‌جایی می باشد که به همین علت آن را به صورت نشاء به فروش می رسانند.

انواع گل پامچال:

پامچال چینی، پامچال گوشتی، پامچال گل درشت، پامچال باغی، پامچال زرد، پامچال سرمادوست، پامچال هفت رنگ.

گل پامچال

نیازها و نگهداری گل پامچال:

گیاه پامچال گلدهی کوتاهی دارد و گیاه یک ساله محسوب می شود. ولی می‌تواند با فراهم کردن شرایط زیر بوته گیاه را تا سال بعد نگهداری کرد.

 دمای مورد نیاز گل پامچال:

این گیاه به دمای پایین مقاوم است ولی برای رشد دمای متوسط محیط باید بین ۱۲ الی ۱۵ درجه سانتی گراد باشد.

 اگر دمای محیط خیلی زیاد باشد باعث از دست رفتن گلهای گیاه شما خواهد شد.

 پس اولین نکته برای گلدهی دمای پایین است هرچقدر گیاه در دمای متناسبی که گفته شد قرار بگیرد میزان گلدهی افزایش پیدا خواهد کرد.

در گلخانه ها تا زمانی که گیاه داری ۳ تا ۴ جوانه شود. در دمای بین ۵ الی ۷ درجه نگهداری می‌کنند و زمانی که جوانه های گل مشاهده شود آنها را به دمای ۱۳ درجه منتقل می‌کنند.

نور مناسب رشد گل پامچال:

این گیاه نور غیر مستقیم و همچنین فیلتر شده را دوست دارد و برای این کار می‌توانید گیاه را پرده پنجره قرار دهید. اگر نور مستقیم و بدون فیلتر به گیاه برسد برگهای آن آسیب دیده و خواهند سوخت. توجه داشته باشید همانطور که گفتیم هوای اطراف گلدان باید خنک باشد پس همین هم دلیل دیگری بر قرار گرفتن در نور غیر مستقیم و فیلتر شده است. در زمستان هم این گیاه به نور کامل نیاز خواهد داشت.

آبیاری مناسب گل پامچال:

یکی دیگر از نکات کلیدی در نگهداری گل پامچال آبیاری منظم و زیاد می باشد. این گیاه علاقه خیلی زیادی به آبیاری دارد و به خشکی اصلا مقاوم نیست. شما می‌توانید هر روز گیاه را آبیاری کنید.

توجه داشته باشید که این گیاه غبار پاشی را دوست دارد پس از آن غافل نشوید.

رطوبت مورد نیاز گیاه پامچال:

هر چقدر رطوبت نسبی بیشتری به گیاه شما برسه رشد گیاه و همینطور ماندگاری آن بیشتر خواهد شد. گیاه به رطوبت بالا (۹۰-۷- درصد) نیاز دارد.

 خاک مناسب برای گل پامچال:

از خاکی سبک که قدر جذب رطوبت بالایی داشته باشد برای این گیاه استفاده کنید. البته توجه داشته باشید که حتما گلدان و خاک شما زهکشی مناسبی داشته باشد.

 درسته گیاه رطوبت بالایی را دوست دارد ولی این با خیس بودن محل ریشه تفاوت دارد. البته این گیاه خاک اسیدی را دوست دارد و باعث رشد بهتر گیاه شما خواهد شد.ترکیب خاک این گیاه می‌تواند از خاک باغچه (لوم)، خاکبرگ پوسیده و پیت به نسبت مساوی باشد. و یا مخلوطی از خاک‌برگ، کووپیت، پیت ماس و پرلیت استفاده کنید.

کوددهی گل پامچال:

این گیاه نیاز به پتاسیم و نیتروژن دارد. پس سعی کنید از کودهایی که میزان پتاس و نیتروژن بیشتری دارند استفاده کنید.

 البته در برخی مواقع کمبود آهن به شدت در گیاه احساس می‌شود، از کود آهن هم حتما ماهی یکبار استفاده کنید.

گل پامچال

شرایط گلدهی پامچال

در حالت کلی این گیاه برای گلدهی و به گل نشستن نیاز به دمای پایین دارد. ولی برای گلدهی نیاز های ویژه ای به تناسب گونه نیاز است. برخی گونه‌ها در شرایط روز کوتاه و دمای خنک به گل می‌نشینند ولی روزهای بلند، مانع گلدهی آن می شود. و برخی نیاز به دوره سرمایی و یا دوره نوری خاصی ندارد.

تعویض گلدان پامچال:

این گیاه در کل نیاز به تعویض گلدان ندارد ولی اگر از گل فروش گرفته‌اید و می‌خواهید گلدان آن را تعویض کنید به این شکل عمل کنید. گاهی زهکشی گلدان را بررسی کنید و سپس خاک سبک مناسب گیاه را آماده سازی کنید. سپس به مقدار کافی از خاک پر کنید و سپس گلدان گل را برگردانده و پند ضربه به آن بزنید تا گیاه راحتر از گلدان قدیمی جدا شود. سپس گیاه را با ریشه در گلدان جدید قرار دهید. و سپس اطراف گیاه را با خاک پر کنید.

نحوه تکثیر گل پامچال

برای تکثیر گل پامچال دو روش انجام می‌شود که اولی کاشت بذر در مرداد ماه و یا اوایل پاییز و دومی تقیسم بوته در پاییز می باشد.

روش کاشت بذر پامچال:

شما برای کاشت می‌توانید از اوایل پاییز بذر ها را در عمق حدودا ۱۲ الی ۱۵ سانتی متری خاک کاشته و یا از جعبه های مخصوص کاشت بذر استفاده کنید. که در اواخر اسفند و اوایل بهار بوته‌ها را از خزانه به گلدان‌های جدا انتقال دهید و به فضای باز و خارج از گلخانه انتقال دهید.

 

گل پامچال

تکثیر به روش تقسیم بوته:

برای تکثیر گل پامچال با این روش کار ابتدا باید گیاه را کاملا آبیاری کنیم. تا در هنگام جدا کردن ریشه به ریشه ها آسیبی نرسد. حال ریشه ها را از هم جدا کنید. و در یک گلدان جدا اما کوچک قرار دهید. و از خاک سبک برای این گلدان جدید استفاده کنید.

مشکلات و آفات گیاه پامچال

عمده مشکلات این گیاه می‌تواند زردی ، سوختگی حاشیه و خود برگ‌ها در اثر آبیاری بیش از حد و قلیایی بودن خاک گلدان باشد. ولی علاوه بر این موارد تمامی نشانه‌ها می‌تواند از کمبودن منیزیم در خاک هم باشد.

بالا بودن نیتروژن و آمونیاک بالا منجر به آسیب دیدگی ریشه و نیز مشکلات برگی شود. برگ های بزرگتر از حد، در اثر نیتروژن زیادی یا دمای بالا خواهند بود.

 

گلتوس؛ مجله تخصصی گل و گیاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا